Alle activiteiten starten op het hele uur en duren maximaal 45 minuten.

 • In de wolken op onze school-cloud

  Verzorgd door: Herman Rigter
  Locatie: Zaal 2
  Op de Verenigde Scholen J.A. Alberdingk Thijm in Hilversum e.o. (bestaande uit 7 VO-scholen, 16 PO-scholen en een MBO-opleiding) is afgelopen schooljaar gestart met de grootschalige invoering van een “eigen cloud” m.b.v. Sharepoint en Office 365. Het doel is een betere stroomlijning van het primaire onderwijsproces voor docenten en leerlingen, intensievere samenwerking tussen docenten (van de verschillende locaties), meer online samenwerking tussen leerlingen, verbetering van de interne communicatie, een meer gestructureerd documentmanagement en een eenvoudiger beheer.

  Tijdens deze presentatie worden de overwegingen voor het bouwen van een school-cloud genoemd, komt het keuzeproces van partners aan de orde, het proces van het bouwen, de implementatie in de organisatie en de gebruikerservaringen. Kortom, een leerzame presentatie voor scholen die ook overwegen ‘in de Cloud’ te gaan of daartoe reeds de eerste stappen hebben gezet.

 • Met iPad op Pad

  Verzorgd door: Tineke Bröcheler
  Locatie: Zaal 1
  Een aantal scholen in Nederland heeft gekozen om gebruik te maken van een tablet (iPad) in het voortgezet onderwijs. Het  Sint- Janscollege in Hoensbroek is in schooljaar 2011 – 2012 gestart met een iPad pilotproject. Eén klas en een aantal docenten werden voorzien van een iPad en dit schooljaar is het project uitgebreid: meer leerlingen en meer docenten gaan Met iPad op Pad.
  Wat kun je met een iPad in het voortgezet onderwijs? Is het dé ontdekking voor onze leerlingen en hoe zit het met de docenten? Wat kan de leerling met de iPad op school, maar ook thuis? Wie of wat is Jantje? Welke onderwijsapps zijn er? Wat kun je met iBooks Author? Hoe gebruik je de iPad o.a. voor de talen, aardrijkskunde en geschiedenis?
  Deze en nog meer vragen komen aan de orde in de presentatie, met daarnaast vele voorbeelden van (gedifferentieerd) digitaal lesmateriaal

 • Gamend De Wereld Redden / De potentie van educatieve games

  Verzorgd door: Sanne Lusink & Ludo Hekman
  Locatie: Zaal 3
  Als we de uren optellen die wereldwijd zijn besteed aan het populaire online spel World of Warcraft, dan is dat bijna 6 miljoen jaar, 50 miljard uur. Tellen we alle uren die er wekelijks worden gegamed bij elkaar op, dan is dat 3 miljard uur – elke week.
  Een duizelingwekkende hoeveelheid uren. Is dat verloren tijd? Of een potentiële bron van kennis?
  Een groeiende hoeveelheid onderzoek wijst op de potentie van games. Games als middel om kennis los te maken, om mensen te mobiliseren. En ook, games als middel om het onderwijs te verbeteren. Wij praten u bij over de stand van zaken, de onderzoeken. Wanneer werkt het? Waarom werkt het? We presenteren u bovendien een paar succesvolle voorbeelden. U gaat niet weg voordat u zelf een goede educatieve-game ervaring hebt opgedaan.

 • Masterclass: Kleppen dicht

  Verzorgd door: Michel van Ast
  Locatie: Practicum
  Dubbele sessie: Deel 1) 11:00-11:45 Deel 2) 12:00-12:45
  De inzet van technologie is beslist geen garantie voor activerend onderwijs en betrokken leerlingen. De docent is de sleutel. Tegelijkertijd biedt technologie wel een flink aantal mogelijkheden om het leren van leerlingen te versterken. In deze 1,5 uur durende workshop maakt u kennis met een aantal activerende werkvormen waarbij technologie een belangrijke rol speelt. U ervaart als lerende hoe dat is en gaat naar huis met een aantal concrete en direct in te zetten werkvormen.

 • Maak je eigen apps

  Verzorgd door:  Serge de Beer
  Locatie: Tablab
  Apps zijn er in heel veel verschillende soorten. Sommige van deze Apps lenen zich heel goed voor het onderwijs. Maar helaas zijn ze zelden in het Nederlands en sluiten ze vaak ook niet naadloos aan bij je methode.
  In de workshop Maak je eigen Apps leer je het verschil tussen diverse soorten Apps en maak je kennis met het bouwen van een App.
  Deze workshop is te volgen op een Windows-machine, maar beschik je over een MacBook dan is het extra interessant. Neem vooral ook je tablet of smartphone mee.

 • Ouders als partner in het onderwijs

  Verzorgd door: Bart van Luik (it’s Learning)
  Locatie: Marktzaal 1
  School, ouders en communicatie vormen een complex samenspel. Ouders willen op verschillende manieren betrokken zijn bij het leren van hun kinderen, maar voor scholen kan het ingewikkeld zijn om de processen hieromheen goed te organiseren. Zowel vanuit de overheid als vanuit de onderwijspraktijk zijn er diverse initiatieven ontstaan om meer aandacht te creëren voor ouderbetrokkenheid.
  Bart van Luik, onderwijskundig adviseur bij itslearning Nederland, geeft tijdens deze presentatie antwoord op vragen als: Wat is het verschil tussen ouderbetrokkenheid, ouderparticipatie en ouderverantwoordelijkheid? Hoe geven we daar als school invulling aan? En hoe kunnen we ICT inzetten om dit goed vorm te geven in de praktijk? Daarnaast krijgt u zicht op de mogelijkheden van het itslearning leerplatform bij het communiceren met, participeren door en betrekken van ouders.
  Ook als u geen itslearning-gebruiker bent is deze sessie interessant voor u. Iedereen die geïnteresseerd is in het thema ouderbetrokkenheid is welkom om aan te schuiven en meer te weten te komen over ouders als onmisbare schakel tussen school en leerling.

 • Heeft u een veilig en grenzeloos netwerk?

  Verzorgd door: Hendrik Visser (Xantes ICT)
  Locatie: Marktzaal 2
  Xantes ICT vindt het belangrijk om te weten wat gebruikers van hun ICT oplossingen wensen. Dit houdt ook in de we van alle ontwikkelingen op de hoogte zijn en onze klanten hierover willen vertellen. Een van deze trends is ‘Bring Your Own Device’. Is dit dan ook wat een gebruiker wil? Of is dit een trend die “noodzakelijk” is?
  De “digitale wereld” wordt beschikbaar gesteld op elk moment van de dag waar jij het wil ongeacht de plek waar je bent, oftewel “grenzeloos” werken. Voor de gebruiker is er geen scheiding tussen werk en privé. Dit is met name de reden dat gebruikers eigen devices willen gebruiken.
  Hoe ga je als school met deze ontwikkeling om? Hoe kan ik een veilig netwerk faciliteren waarbij er “grenzeloos” gewerkt kan worden. Hoe kunnen we er voor zorgen dat de juiste informatie, op het juiste tijdstip bij de juiste persoon afgeleverd wordt? Als docent wil je andere mogelijkheden dan een leerling. Hoe kan ik de bestaande oplossingen zo veranderen dat we mee kunnen gaan in deze ontwikkelingen?
  Wilt u meer informatie over deze ontwikkeling en hoe Xantes ICT hier op in speelt? Kom naar de workshop!

 • Aanschuifsessie: Beleef een Digital Playground mini aanschuif iPad Docententraining

  Verzorgd door: Wiebe Albers (Digital playground)
  Locatie: Markt
  Welke verandering wilt u op school maken?
  Succesvolle pilots op Nederlandse scholen laten zien dat er veel mogelijk is met een tablet in de klas. Onderzoek laat zien dat door het gebruik leerlingen meer gemotiveerd zijn en onderwijsdeskundigen zijn ervan overtuigd dat tablets in de klas dé toekomst zijn in het onderwijs.

  De mogelijkheden van een iPad op didactisch gebied zijn daarentegen niet altijd bekend. Daarom zet Digital Playground 14 jaar ervaring met ICT in het onderwijs nu in voor de iPad Docententraining. De training biedt meer inzicht voor scholen die nog niet precies weten wat er met een tablet mogelijk is, die al in de pilotfase stappen of ondersteuning willen bij het gebruik in de klas. Bijvoorbeeld door de juiste apps te koppelen aan activerende werkvormen. Met als gevolg dat de leerling extra gemotiveerd is om te leren. De training geeft een compleet beeld van de mogelijkheden van een iPad in het onderwijs. Na afloop is de docent geïnspireerd en in staat zelf een lesprogramma met een iPad te ontwikkelen.

  Op de aanschuifsessie geven we graag een sneak preview… Met de tablet in de hand laten we u graag de voordelen beleven van een iPad Docententraining bij u op school!

 • Projecten ICA HAN – met uitleg, demo en kijksessies

  Verzorgd door: Paul Bergervoet & studenten
  Locatie: Fablounge
  Dubbele sessie: Deel 1) 11:00-11:45 Deel 2) 12:00-12:45
  Een excursie naar de ICA HAN opleidingen. Studenten werken in eigen lokalen aan meerdere projecten. Wilt u extra uitleg over deze projecten en de studenten aan het werk zien? Kom naar onze sessie, loop mee naar hun werk laat u bijpraten over digitale video, grote 3D-games en robotica. Presentaties duren maximaal 15 minuten.

 • Voorbereiding op 3D printen & 3D printen aan de slag

  Verzorgd door: Eelco Dijkstra met studenten
  Locatie: Fablab
  Dubbele sessie: Deel 1) 11:00-11:45 Deel 2) 12:00-12:45