Nieuws

Datum conferentie 2014

De 24e conferentie zal worden gehouden op 19 november 2014. Zet deze datum dus alvast in uw agenda want het belooft wederom een onmisbaar evenement te worden.

Om een tipje van de sluier te lichten maken we ook het thema van de dag al bekend: Maatwerk met ICT. Net zoals vorig jaar zal het programma worden samengesteld aan de hand van drie hoofdlijnen: Informatica, Maatwerk in de praktijk en Visie op maatwerk.

Houd MaatwerkMetICT.nl in de gaten voor updates over het evenement.

Online ESA cursus

De European Schoolnet Academy is een europees platform dat zich inzet voor personen die werkzaam zijn in het basis- en voortgezet onderwijs. Ze bieden online cursussen aan zoals Future Classroom Scenarios die 24 maart start. Deelname is gratis.

“The Future Classroom Scenarios course aims to introduce teachers, headteachers and ICT coordinators in schools to concepts, tools, and exchanges about the future classroom. The course is designed in response to the increasing challenges faced by educators around the world to accommodate the rising importance of technology in education and the impact this has on teaching and learning.”

Congres Onderwijs & Sociale Media

Door Louis Hilgers
Het Nationaal Congres Onderwijs & Sociale Media (NCOSM) is een topevenement voor het hele onderwijs dat dit jaar voor de derde keer wordt gehouden in het filmmuseum EYE aan het IJ te Amsterdam.

De rode draad is de impact van technologie op onderwijs. Ons motto dit jaar is ‘Like to Share’. De eerste sprekers zijn ook al bekend: Paul Rosenmöller, Erik Scherder, Daphne Channa Horn, Bamber Delver, Bram van Montfoort, Remco Pijpers, Marco Derksen, Matthijs Leendertse & Pedro De Bruyckere.

Kijk op ncosm.nl voor meer info. Tot slot, de preconference is gratis!

i&i steunt Digitiva

Op maandag 20 januari 2014 is het landelijke project digiVita feestelijk van start gegaan. Met digiVita wil initiatiefnemer VHTO in samenwerking met bedrijfsleven en onderwijs de instroom van meisjes/vrouwen in ICT-opleidingen en ICT-functies in Nederland vergroten. De kick-off vond plaats op het Hyperion Lyceum in Amsterdam, een school met een meerjarige informatica-leerlijn. i&i was hierbij aanwezig en leverde een bijdrage aan het project.

In samenwerking met bedrijfsleven en onderwijs organiseert VHTO binnen digiVita met vrouwelijke ICT-professionals, vrouwelijke studenten en CIO’s verschillende activiteiten binnen en buiten de school. Voorbeelden hiervan zijn gastlessen over ICT tijdens de informaticalessen, speeddates met vrouwelijke ICT-professionals en bezoeken aan ICT-bedrijven en –afdelingen. En natuurlijk besteedt VHTO dit jaar extra aandacht aan ICT tijdens de jaarlijkse Girlsday op 24 april 2014.

Digivita.nl biedt de meisjes meer informatie over ICT-opleidingen en beroepen, filmpjes en verhalen van vrouwelijke ICT’ers, links naar nieuwe ICT-gadgets en ontwikkelingen. Daarnaast kunnen de meisjes chatten met vrouwelijke studenten, onderzoekers, beroemde ICT’ers, CIO’s en CEO’s.

Tijdens de kick-off hebben Cisco, IBM, Oracle en organisaties als de branchevereniging Nederland ICT, ECP, CIO Platform en CIONET hun medewerking aan dit initiatief publiekelijk toegezegd, evenals de vakvereniging voor informaticadocenten i&i en vele vrouwelijke ICT-professionals.
De vereniging i&i stelt vijf extra Mi&i-subsidies beschikbaar aan meiden met een goed ict-idee. De subsidies zullen in overleg met VHTO worden verleend.

In Nederland kiezen nog weinig meisjes voor een studie of werk in de ICT. Meisjes nemen ICT-studies niet in hun keuzeoverwegingen mee, vaak omdat ze een beperkt beeld hebben. En meisjes komen te weinig de vrouwelijke professionals en onderzoekers tegen die met veel plezier al wel werken in een ICT-functie, binnen een ICT-bedrijf of in het ICT-onderzoek.

Wilt u meer informatie over het project digiVita? Neem dan contact op met VHTO via digivita@vhto.nl of bel 020 888 4220.

Conferentierecensie

Door Marijke van der Brugge

De conferentie, de 23 alweer, vond dit jaar plaats in Mediaplaza in Utrecht.
Een prachtige locatie en zo bleek, een prachtig programma.
Het bestuur van i&i is erin geslaagd een programma samen te stellen, waaruit blijkt dat ze hun rol
als vereniging voor informaticadocenten serieus oppakken. Daarnaast was er een ruime keus uit
onderwerpen over ict in de dagelijkse praktijk.
De keynotes mochten er wezen. Bas Haring opende de dag en Tom van ’t Hek sloot af. Beiden gingen
in op het belang van onderwijs en ict. Elk vanuit hun eigen achtergrond uiteraard. Tijdens het Diner
Pensant sprak Nalden, de oprichter van Wetransfer. Wanneer je op twitter kijkt bij #ieni kun je goed
volgen welke onderwerpen beide aan de orde stelde.
Bas deelde zijn reflecties over informatica en de rol van ict in het onderwijs. Reflecteren is namelijk
wat een filosoof doet, vandaar. Hij ondersteunde zijn verhaal met erg leuke filmpjes van http:/
/www.wisebits-academy.nl/ Zijn meest opruiende observatie was: als je de relevante losse
fragmenten over leerlingen uitstort, dat waarschijnlijk genoeg is. En dat kan met behulp van ict.
Tom sprak uit het hoofd en zonder plaatjes over hetzelfde onderwerp. Hoewel hij geen ‘verstand’
heeft van onderwijs, houdt hij wel van de mensen die er werken. Net als in de zorg, waar hij als
huisarts begon, delen de mensen de passie voor hun werk. Zijn verhaal lardeerde hij met anekdotes
en observaties. Hij sloot af met de succesformule van het hockeyteam.
Waarbij hij aantekende dat een ego van 1 een team veroorzaakt van trotse professionals die weet
waar ie goed in is en dus ook weet waar ie niet zo goed in is.
Na de lunch vond een ronde tafel gesprek plaats. 4 leerlingen die een Mi&i project hadden gedaan
hielden een (nano) presentatie. Daarna gingen zij in gesprek met de dagvoorzitter Aad van der Drift
en de directeur van VHTO, Cocky de Booy. Hoewel de hoeveelheid meisjes in de bèta vakken flink
toeneemt, gaat dit niet op voor informatica. Cocky roept de aanwezigen op om mee te doen aan
Digivita: vrouwen komen op scholen vertellen over hun werk en hun vakgebied.
De avond had i&i weer een diner pensant georganiseerd. Doel daarvan is met elkaar te eten en in
gesprek te komen en verrast te worden door een jong persoon die iets opvallends heeft gedaan
met ict. Dit jaar sprak Nalden, de jonge ondernemer die Wetransfer heeft bedacht en opgezet. Zijn
ervaring is dat spelenderwijs leren leuker is dan studeren. Als autodidact vindt hij het onderwijs niet
meer van deze tijd. Kinderen moeten leren omgaan met al die informatie en veranderingen in hun
leven. Zijn stelling: we moeten het onderwijs hacken.

Wij tellen af. Telt u mee?

De toekomst van ICT in het onderwijs, en met name het vak informatica, moet veilig gesteld worden. Werkt uw school daaraan mee? Welke bijdrage levert de politiek hierin? Welke ontwikkelingen zijn er op dit gebied die van belang zijn voor uw lessen en die van uw collega’s?

Op de conferentie van volgende week organiseren we onder meer een inspiratiesessie met Tweede Kamerledenen en het VHTO. Drie prominente keynote speakers treden aan om te verhalen over hun kijk op het onderwijs. Prof. Dr. Bas Haring opent de dag. Tom van ’t Hek sluit het dagprogramma af. In de avond, onder het genot van een diner, krijgt u van ondernemer Nalden (WeTransfer.com & PresentPlus) een kritische kijk op het onderwijs voorgeschoteld.

Tusen deze onderdelen door kunt u ook nog eens deelnemen aan boeiende workshops en leert u vast en zeker gelijkgestemden uit de onderwijswereld kennen. Alle presentaties en workshops zijn ingedeeld in drie hoofdlijnen: ICT in uitvoering, ICT visie uitgewerkt en Informatica 2.0. Meerdere sessies worden twee keer aangeboden zodat u als bezoeker niets hoeft te missen.

Grijp deze laatste dagen voorafgaand aan het evenement om uw ticket te bestellen op ieniconferentie.nl.
Deelname aan de conferentie bedraagt €275,-. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, lunch, borrel en lidmaatschap van de vakvereniging i&i voor het jaar 2014.
Wilt u ook blijven voor het avondprogramma met winterbuffet en keynote van Nalden, dan betaalt u slechts €20,- extra.

Meld u snel aan!
Tot ziens in het Media Plaza op 20 november.

i&i wordt bij het organiseren van dit evenement gesteund door de Onderwijscoöperatie, de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW) en Registerleraar.nl.

Reisgids Digitaal Leermateriaal

De Reisgids Digitaal Leermateriaal is een praktische wegwijzer met bronnen, werkvormen, tools en rolmodellen voor digitaal leermateriaal in de dagelijkse onderwijspraktijk. Het is een hybride, crossmediale publicatie: boek, website en webapp.

De Reisgids Digitaal Leermateriaal wil docenten en ouders in het Basis (Funderend) en Voortgezet (Secundair) Onderwijs in het Nederlands taalgebied (Nederland, Vlaanderen, Curaçao, Aruba, Caribisch Nederland en Suriname) een wegwijzer bieden naar bronnen voor digitaal leermateriaal. Daarbij handreikingen voor didactisch omgaan met digitaal leermateriaal, zoals een overzicht en beschrijving van didactische werkvormen. Ook handreikingen voor het zelf maken en arrangeren van digitaal leermateriaal, gebaseerd op beschikbare tools/applicaties, maken deel uit van het project.

Het reisteam wil graag de content van de reisgids samenstellen op basis van Wisdom of the Crowd. Dezelfde aanpak als voor Boek Twee Punt Nul. Dus wil jij ook een bijdrage leveren bij een van de onderdelen (bronnen, werkvormen, tools of rolmodellen) ga dan naar de website en doe mee: Reisgids Digitaal Leermateriaal.

De Reisgids Digitaal Leermateriaal is een particulier initiatief, dat mogelijk gemaakt wordt door een aantal onderwijsorganisaties en vanuit het bedrijfsleven, de Reisgenoten van het project.
Op 2 april 2014 is de Stichting Reisgids Digitaal Leermateriaal opgericht.

Louis Hilgers