Nieuws

Keynote speaker

Eén van de keynote speakers van de aanstaande i&i conferentie is Bart Windels. Hij is hoogleraar didactiek van de wiskunde aan de Vrije Universiteit Brussel en auteur van het 6E-model. Dit is een model voor wiskunde-onderwijs waar bij de constructivistische instructie (de leerling bouwt zijn eigen kennis op) concreet wordt toegepast teneinde effectief en motiverend onderwijs te kunnen verzorgen. Het 6E-model verenigt contextrijke motivatie, contextvrije vastzetting van de inhouden, leerkrachtgestuurde instructie, constructivistische leerstrategieën en activerende werkvormen.
Wat kunnen andere vakken, waaronder informatica, leren en mogelijk overnemen van dit model?
Bekijk het 6E-model

Door |Nieuws|Reageren uitgeschakeld

Oproep HBO-master

Voor de nieuwe HBO-Master Informatica (eerstegraads) is de werkgroep op zoek naar docenten Informatica die nu nog on(der)bevoegd zijn. Als je iemand kent die aan wil sluiten, breng hem/haar dan met Johan Korten in contact. Ben je zelf op zoek, meld je dan direct aan!

Johan Korten
johan.korten@ieni.org

Door |Nieuws|Reageren uitgeschakeld

digiVita: Meer meisjes in ICT

Breng uw leerlingen in contact met vrouwelijke ICT-professionals en CIO’s via gastlessen, bedrijfsbezoeken en speeddates. Meld u nu gratis aan via digivita@vhto.nl!

Met het project digiVita wil initiatiefnemer VHTO in samenwerking met bedrijfsleven en onderwijs de instroom van meisjes/vrouwen in ICT-opleidingen en ICT-functies in Nederland vergroten.

VHTO organiseert binnen het project digiVita verschillende activiteiten met vrouwelijke ICT-professionals, vrouwelijke studenten en CIO’s binnen en buiten de school. Voorbeelden hiervan zijn gastlessen over ICT tijdens de informaticalessen, speeddates met vrouwelijke ICT-professionals en bezoeken aan ICT-bedrijven en –afdelingen.

Als informaticadocent kunt u gratis gebruik maken van het digiVita-aanbod. Dit aanbod staat beschreven in de digiVita flyer.
Heeft u interesse in het digiVita-aanbod? Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met Linda Derksen via digivita@vhto.nl of 020 888 4220. Lees meer: http://www.vhto.nl/projecten/digivita

digiVita is een project van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek en mogelijk gemaakt met financiële steun van Stichting CA-ICT, het opleidingsfonds van de ICT-sector.
In het kader van digiVita wordt dit aanbod gedaan aan de vrouwelijke leerlingen. Het is ook mogelijk om via VHTO ICT-activiteiten voor jongens én meisjes te organiseren. Ook dan kunt u contact opnemen met VHTO via digivita@vhto.nl of 020 888 4220.

i&i heeft als ondersteuning van dit initiatief vijf Mi&i-subsidies beschikbaar gesteld voor het project digiVita.

Door |Nieuws|Reageren uitgeschakeld

Werkweek Computing in Dutch Secondary Education

Van 15 tot en met 19 september wordt er een werkweek georganiseerd omtrent informatica in het voortgezet onderwijs. Buitenlandse experts op het gebied van informaticaonderwijs zullen hun kennis delen met Nederlandse docenten. De inhoud van het curriculum voor het VO zal ter sprake komen, alsmede de pedagogische en didactische kanten van digitale geletterdheid en meer specifieke onderdelen zoals programmeren en datawetenschappen.

i&i ondersteunt deze zogenaamde ‘Lorentz werkweek’; Inhoudelijk gezien door (bestuur)leden af te vaardigen die aan deze week deelnemen en financieel gezien door een bedrag ter beschikking te stellen voor de vergoeding van onkosten.

Het is het streven van de organisatie om de resultaten van de workshops, en ook een deel van de voorbereidende documentatie, direct te publiceren. Deze publicaties zullen we te zijner tijd in de nieuwsbrief van i&i opnemen.

Een uitgebreide beschrijving van het evenement kunt u lezen op: http://www.lorentzcenter.nl/lc/web/2014/644/description.php3?wsid=644&venue=Oort

Door |Nieuws|Reageren uitgeschakeld

Datum conferentie 2014

De 24e conferentie zal worden gehouden op 19 november 2014. Zet deze datum dus alvast in uw agenda want het belooft wederom een onmisbaar evenement te worden.

Om een tipje van de sluier te lichten maken we ook het thema van de dag al bekend: Maatwerk met ICT. Net zoals vorig jaar zal het programma worden samengesteld aan de hand van drie hoofdlijnen: Informatica, Maatwerk in de praktijk en Visie op maatwerk.

Houd MaatwerkMetICT.nl in de gaten voor updates over het evenement.

Online ESA cursus

De European Schoolnet Academy is een europees platform dat zich inzet voor personen die werkzaam zijn in het basis- en voortgezet onderwijs. Ze bieden online cursussen aan zoals Future Classroom Scenarios die 24 maart start. Deelname is gratis.

“The Future Classroom Scenarios course aims to introduce teachers, headteachers and ICT coordinators in schools to concepts, tools, and exchanges about the future classroom. The course is designed in response to the increasing challenges faced by educators around the world to accommodate the rising importance of technology in education and the impact this has on teaching and learning.”

Congres Onderwijs & Sociale Media

Door Louis Hilgers
Het Nationaal Congres Onderwijs & Sociale Media (NCOSM) is een topevenement voor het hele onderwijs dat dit jaar voor de derde keer wordt gehouden in het filmmuseum EYE aan het IJ te Amsterdam.

De rode draad is de impact van technologie op onderwijs. Ons motto dit jaar is ‘Like to Share’. De eerste sprekers zijn ook al bekend: Paul Rosenmöller, Erik Scherder, Daphne Channa Horn, Bamber Delver, Bram van Montfoort, Remco Pijpers, Marco Derksen, Matthijs Leendertse & Pedro De Bruyckere.

Kijk op ncosm.nl voor meer info. Tot slot, de preconference is gratis!